Telekom Slovenije u proteklom desetljeću uložio 680 milijuna eura u razvoj mreže

Bez autora
Sep 16 2024

Telekomunikacijski operater Telekom Slovenije uložio je više od 680 milijuna eura u razvoj i održavanje svoje mreže u posljednjem desetljeću.

U posljednjih godinu i pol dana kapacitet cijele mobilne mreže povećan je za trećinu, a 5G mreže za tri puta, pojasnili su nadležni na današnjem susretu s novinarima.

Kako je na sastanku rekao potpredsjednik uprave Telekoma Slovenije Boštjan Škufca Zaveršek, u posljednjem razdoblju preokreću trendove i povećavaju broj korisnika. Pritom je naglasio da su u posljednjim kvartalima u okviru mjerenja korisničkog iskustva zabilježene rekordne vrijednosti.

„Naša strategija rasta u osnovnoj telekomunikacijskoj djelatnosti se ostvaruje“, rekao je Škufca Zaveršek.

Vesna Prodnik, članica uprave Telekoma Slovenije, među ostalim je istaknula kako jačaju svoju prisutnost u razvojnim projektima koji se bave sljedećom mobilnom generacijom 6G i kvantnim vezama. „Ako ste sastavni dio cjelokupnog procesa razvoja, onda imate znanje i kompetenciju da to provedete u praksi“, objasnila je.

Posljednjih godina tvrtka je također pojačala ulaganja u vlastitu infrastrukturu i usluge. Tako su u posljednjih 18 mjeseci povećali kapacitet svoje mobilne mreže za više od 30 posto, a 5G mreže za više od tri puta, rekao je direktor mreže i usluga Matjaž Beričič.

Investicije im omogućuju korištenje suvremenih tehnologija za podršku povećanju podatkovnog prometa, naglasio je.

U posljednjih deset godina promet u mobilnoj mreži povećan je 40 puta, dok je na račun mjera energetske učinkovitosti potrošnja električne energije povećana tek za 10 posto.

Prema Beričiču, industrija očekuje prijelaz na sljedeću generaciju, odnosno na 6G, oko 2030. godine.

Direktorica poslovnog razvoja Telekoma Katja Šajnovič podsjetila je na novost čije se uvođenje očekuje do kraja godine. To je jedan broj za različite pametne uređaje. Predstavila je i ponudu vozača Supr koja će biti predstavljena u listopadu. Njime će mladi moći kupiti vozački ispit za obroke u sklopu programa vjernosti.

U međuvremenu je Luca Borzatta, direktor razvoja proizvoda i usluga u Telekomu Slovenije, otkrio neke usluge koje kompanija trenutno razvija, posebice u okviru platforme Neo. Između ostalog, u ranoj je fazi razvoja usluga automatskog kreiranja titlova na slovenskom i engleskom jeziku.

Uz pomoć umjetne inteligencije nadograđuju i sustav glasovnog upravljanja platformom Neo te sustavom preporuke sadržaja. Borzatta i Prodnik objasnili su da u Telekomu Slovenije imaju posebnog povjerenika za obradu osobnih podataka koji, među ostalim, provjerava jesu li usluge u skladu sa zakonom.

Više od 76 posto korisnika platforme Neo redovito koristi glasovne naredbe pri korištenju, a samo prošle godine njih 177 milijuna, iznio je Borzatta. Riječ je o vlastitom glasovnom modelu Telekoma Slovenije, au njegovom razvoju surađuju s ljubljanskim Fakultetom za računalstvo i informatiku.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik